Vitamine B12 is van groot belang voor vegetariërs, veganisten én ouderen

Een B12-tekort: risico op bloedarmoede, hart- en vaatziekten en dementie.

Vegetariërs en veganisten

Het is al veel langer bekend dat vegetariërs en veganisten een verhoogd risico op een B12 tekort hebben.  Vitamine B12 komt namelijk van nature praktisch alleen voor in voeding van dierlijke herkomst (vlees, vis, eieren, melkproducten). Vegetariërs zijn officieel mensen die geen vlees, vis, schaaldieren of gevogelte eten.  Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen eieren, melkproducten (of honing).

Vitamine B12-tekort voorkomen

Vegetariërs die voldoende zuivelproducten gebruiken krijgen in principe genoeg B12 binnen.  Veganisten wordt zondermeer aangeraden vitamine-B12-tabletten te slikken.

Aan kant-en-klaar producten is soms vitamine B12 toegevoegd, zoals aan sojamelk en andere plantaardige dranken.  Marmite (een stroopachtige gistextract pasta), bevat toegevoegde vitamine B12. Ook aan de meeste vleesvervangers is vitamine B12 toegevoegd.

Ouderen en B12-tekort

Veel ouderen hebben last van maag- en darmklachten waardoor vitamine B12 in de maag slechter kan worden verwerkt en daardoor in de darm slechter opgenomen.  Ouderen met een vitamine-B12-gebrek hebben waarschijnlijk kleinere hersenen.  Zij scoren slechter op cognitieve testen dan leeftijdsgenoten zonder een vitamine-B12-tekort en lijken een grotere kans te hebben om dementie te ontwikkelen.

Ouderen kunnen ook supplementen gebruiken, maar ouderen met opnamestoornissen kunnen ook vitamine-B12-injecties krijgen.

“Vitamine B12 is van groot belang voor vegetariërs, veganisten én ouderen” verder lezen

Groene thee, goed voor je hersenen!

Elke dag twee of meer kopjes groene thee drinken vermindert het risico van cognitieve achteruitgang en dementie.

Onderzoekers van de Universiteit van Tianjin in China besloten om 17 studies opnieuw te bekijken die de cognitieve capaciteiten van 48.435 mensen onderzochten. Er was een “significante vermindering” in het risico van cognitieve problemen, met inbegrip van dementie, onder de groene thee-drinkers.

Regelmatige theedrinkers die tenminste twee koppen groene thee per dag drinken verminderen het risico op het ontwikkelen van dementie met ongeveer 30 procent.

Wanneer je één kop groene thee drinkt daalt dat risico nog steeds, maar met slechts 6 procent.  Soortgelijke beschermende effecten werden niet gezien met zwarte thee.

Het is niet bekend precies bekend waarom groene thee deze beschermende werking heeft.  Wel was al bekend dat groene thee flavonoïden bevat.  Flavonoïden zijn krachtige anti-oxydanten die de gezondheid van de bloedvaten die de hersenen “voeden” ondersteunen.  Het bevat ook L-theanine, waarvan wordt gedacht dat kalmerend kan werken, en cafeïne, dat de mentale alertheid kan verhogen.

In een andere studie hebben de onderzoekers de ideale “trek”tijd onderzocht.  Twee minuten is genoeg tijd om de flavonoïden vrij te maken.  Langer laten trekken maakt niet veel meer verschil.

Referenties

(bronnen: groene thee studie: Oncotarget, 2017; 8:43306-43321; Trektijd: J AOAC int., 2017: DOI: 10.5740/jaoacint. 17-0235)

2018

Afgelopen jaar is er veel gebeurd, volgens mij begin ik daar ieder jaar mijn berichtje mee 😉

Ik heb ook weer meerdere opleidingen gedaan.  Alles samen maakt dat ik het gevoel heb dat ik mensen, JULLIE, nog beter kan begeleiden bij alle mogelijke klachten.  Vooral de nieuwe techniek Quantum Allergy geeft mij veel energie en vertrouwen om verder mee te werken!  Terugkijkend op een jaar met veel mooie ontmoetingen, prettige en soms ook pittige gesprekken, ben ik vooral dankbaar voor alle vertrouwen dat jullie mij geven.  Samen zijn we, vaak met kleine stappen en regelmatig ook met grote sprongen, op weg naar een goede gezondheid.  Ik vind het bijzonder om te zien hoe kleine en grotere veranderingen opgepakt worden.  Zelf vind ik het heel fijn dat je met deze technieken ook zo veel zelf kúnt doen.

Voor 2018 wens ik je een mooi, fris, sprankelend en liefdevol nieuw jaar – in goede gezondheid!

Beweging, goed voor je!

Nu de dagen korter worden en het weer wat guurder is, hebben we eerder de neiging om thuis heerlijk bij de warme kachel te blijven zitten.  De meeste mensen leiden vaak een zittend bestaan.  Ze bewegen van de voordeur naar de auto, van de auto naar het werk.  Toch is dat voor je gezondheid en je lichaam niet verstandig.
Bij alle cursussen en congressen die ik afgelopen jaar volgde is er één conclusie die ze allemaal trekken:

Bewegen is essentieel voor onze gezondheid.

Het nieuwe roken?

Eerder werd gedacht dat op regelmatige basis sporten compensatie oplevert voor een verder inactief bestaan.  Dat blijkt niet zo te zijn!  Vorig jaar zag je berichten als: “Zitten is het nieuwe roken.”  Langere tijd zitten blijkt  gezondheidsrisico’s op te leveren die lijken op de schadelijke effecten van roken.  Regelmatig een stukje lopen of fietsen, even in beweging komen, wat vaker staan in plaats van zitten, zorgt ervoor dat meer calorieën verbrand worden dan wanneer je dagelijks een uur sport.  In de lever kunnen teveel verkeerde vetten opgeslagen worden door te weinig beweging.  De voornaamste klacht die hierdoor kan ontstaan zijn vetophopingen en daardoor ontstekingsgevoeligheid.  Het is een proces van jaren, maar de rekening krijg je uiteindelijk gepresenteerd in de vorm van gewichtstoename, verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziektes en mogelijk zelfs Diabetes.

Last but not least: je loopt een verhoogd risico op botontkalking.  Je botten hebben belasting én beweging nodig om in goede conditie te blijven, naast voldoende Vitamine D (zie eerdere berichten).

Hoe kun je meer beweging in je dagelijks bestaan inbouwen?

Neem regelmatig de trap, ga eens op de fiets naar je werk of een boodschap doen.  Kijk of er op je werk een lunch-wandelclubje te vinden of te organiseren is.  Lees een boek eens staand of lopend, een leuke uitdaging!  Tijdens het reclameblok op tv kun je even gaan staan, wat rekken en strekken, pas op de plaats maken, dansen ;-).  Traplopen, touwtje springen, trampoline springen, huppelen met de (klein)kinderen, rennen, stevig doorlopen, liefst in de buitenlucht,  zijn goede vormen van beweging om je botten sterk te houden.

Lees hier meer!

Overstappen naar een andere zorgverzekering?

In de maand december worden we weer overspoeld met reclames van zorgverzekeraars die ons proberen te verleiden om over te stappen.  Dit jaarlijkse circus kost ca. 34 miljoen per jaar!  Geld dat in mijn optiek beter ergens anders aan besteed kan worden.

Op de site van de BATC staat een overzicht van zorgverzekeraars in Nederland.   Hier kun je zien welke verzekeringen allemaal onder de zogenaamde grote 4 hangen:  Achmea, CZ, VGZ en Menzis.  Daarnaast is er nog een aantal kleinere spelers zoals DSW.  Alles wat onder VGZ valt vergoedt de behandelingen van de BATC niet, evenals DSW, Pro-Life en ‘Zorg en Zekerheid’.

Hoe kies je een goede zorgverzekering voor jouw situatie?

Allereerst waarschijnlijk door naar de kosten te kijken.  Maar een goedkopere maandpremie kan tot gevolg hebben dat je bijvoorbeeld niet zelf kunt kiezen naar welk ziekenhuis je wilt gaan.  Dat wordt dus voorwaarden lezen!  In de basisverzekering wordt een aantal dingen gewoon vergoed zonder dat je daarvoor eigen risico betaalt.  Dat geldt bijvoorbeeld voor bezoek aan de huisarts.  Ook als je aanvullend verzekerd bent voor tandarts of alternatieve geneeswijzen gaat een bezoekje aan tandarts of therapeut niet van het eigen risico af.

Het eigen risico is volgend jaar € 385.   Zorgverzekeraars bieden korting op het maandbedrag als je dat eigen risico vrijwillig verhoogt.  Maar beland je onverhoopt bijvoorbeeld in het ziekenhuis, dien je het verhoogde eigen risico meteen zelf te betalen.  Als je daar een spaarpotje voor hebt kan het dus gunstig zijn om het eigen risico te verhogen.

Een aanvullende verzekering voor tandarts is voor de meeste mensen eigenlijk overbodig.  Wanneer je alleen een halfjaarlijkse controle hebt en bijna nooit extra zorg nodig hebt, is de premie duurder dan de kosten die je jaarlijks hebt.  Ook voor steunzolen of een bril is de premie van de aanvullende verzekering vaak hoger dan de vergoeding die je uiteindelijk krijgt.  Voor de consulten bij mij in de praktijk is het nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten voor alternatieve geneeswijzen.

De meeste verzekeringen bieden tegenwoordig handige service als online declareren, via een app, een second opinion, wachtlijstbemiddeling, etc.

Er zijn veel sites waar je zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken.  Deze zijn soms gesponsord en laten dan alleen de verzekeringen van de sponsors zien.  Zorgkiezer.nl en zorgverzekeringwijzer.nl zijn onafhankelijke sites.

Succes met kiezen!

 

Boter of margarine?

Boter of margarine?

Gebruik liever boter op brood dan margarine of halvarine zelfs als er Omega-3 inzit.  Boter is een natuurproduct dat natuurlijke vitamine A, D en E en andere stoffen bevat.  Margarine en halvarine zijn vloeibaar plantaardig vet dat smeerbaar is gemaakt door allerlei toevoegingen zoals emulgatoren.  Het wordt kunstmatig gekleurd en op smaak gebracht en bevat kunstmatige vitamines.  Een bron van E-nummers in plaats van een bron van gezond vet.

Afwisseling is het toverwoord!

Wissel de verschillende vetten zoveel mogelijk af.  Gebruik bijvoorbeeld de ene keer boter om iets in te bakken, de andere keer olijfolie en dan weer eens kokosolie.  Over een salade, yoghurt met muesli en/of fruit, kun je bijvoorbeeld een scheutje walnootolie, pompoenpitolie of olijfolie gieten waardoor de vetoplosbare vitamines, maar ook de wateroplosbare vitamines, beter worden opgenomen.  Dit zorgt bovendien voor een langer gevoel van verzadiging.

Gezonde vetten

Zoals in het vorige bericht al vermeld: behalve transvetten zijn er eigenlijk geen echt slechte of goede vetten.  We hebben ze allemaal nodig, in de juiste verhouding.  En daar gaat het nogal eens mis.  Door onze levensstijl krijgen we een overmaat aan Omega-6 vetzuren binnen en te weinig Omega-3 vetzuren.    Dat wordt in verband gebracht met hart- en vaatziektes, artritis en andere ontstekingsreacties zoals reuma, hersenbloedingen, depressies, ADHD en zelfs kanker.

Transvetten

Transvetten zijn onverzadigde vetten die ontstaan door chemische processen in de fabriek.  Hierbij worden deze onverzadigde vetten (zoals plantaardige oliën) hard gemaakt.  Dit proces heet hydrogeneren.  Transvetten kunnen in koek, industrieel gebak, fastfood, chips, crackers, croissants, margarine, goedkopere chocolade en zoute snacks zitten.  Fabrikanten hoeven op het etiket niet aan te geven dat er transvetten in hun product zitten.  Je kunt het herkennen als er bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’ staat.  De hoeveelheid transvet kun je hier niet uithalen.

Omega-3

Omega 3 lijkt een toverwoord.  In de supermarkt is aan veel producten omega-3 toegevoegd.  Dit is eerder een marketinghype dan een gezondheidsclaim.  Omega-3 en omega-6 vetzuren zorgen voor de aanmaak van prostaglandides: hormoonachtige stoffen die van groot belang zijn voor de werking van alle organen en cellen in je lichaam.  Er zijn ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende prostaglandides.  Een teveel aan omega-6 vetten werkt ontstekingsbevorderend.  De verhouding omega-6 en omega-3 vetten in onze voeding is over het algemeen uit balans.  Die zou idealiter 4:1 zijn, maar bij veel mensen is het bijvoorbeeld 16:1 of nog hoger.

De beste bron van Omega-3 vetzuren is vette vis zoals haring, makreel en zalm.  Het zit ook in avocado, munt, spinazie, walnoten, lijnzaad, peulvruchten, postelijn, walnootolie & lijnzaadolie (beide niet verhitten).

Omega-6 vetzuren krijgen we over het algemeen meer dan voldoende binnen via onze voeding.  Het zit o.a. in zonnebloemolie, maisolie, arachide-olie (pinda-olie), sojaolie, halvarine en margarine.  Daardoor dus ook in alle producten die daarmee zijn klaargemaakt.

Ben je benieuwd wat jouw Omega-6:Omega-3 ratio is?  En hoe je die eventueel gunstig kunt beïnvloeden?  Neem gerust contact op om meer te horen over de mogelijkheden.

Waarom heb je vetten nodig?

Vetten zijn essentieel voor je gezondheid

Veel mensen zijn in verwarring over voeding.  Ik hoor regelmatig van mensen dat ze niet meer weten wat ze nu wel of niet het beste kunnen eten.  Mijn advies is in ieder geval: luister naar je lichaam!  Hoe voel je je nadat je een hamburger hebt weggewerkt?  Of als je een fruitsalade hebt gegeten?  Het één lijkt waarschijnlijk ongezonder dan het ander.  Maar als je niet goed tegen fruitsuikers kunt is een fruitsalade misschien ook teveel van het goede.

Vandaag informatie over een essentieel onderdeel van gezonde voeding: vetten!  Zeker in de winter van belang omdat ons immuunsysteem dan meer energie nodig heeft.  Vetten beschermen je organen en dienen als isolatie.  Geen enkel vet is echt slecht of juist goed; we hebben ze allemaal nodig voor een optimale gezondheid.  Uitzondering zijn transvetten – die kun je het beste helemaal mijden.  We eten over het algemeen echter te veel van de ene en te weinig van de andere soort.

Vet heb je nodig voor de energie en de opbouw van onze cellen en dan met name voor de zenuwcellen en de hersenen.  Hersenen bestaan voor meer dan de helft uit vetten!  Vetten stimuleren bepaalde hormonen die je een gevoel van verzadiging geven.  Vetten zijn ook nodig voor de aanmaak van veel belangrijke hormonen zoals oestrogeen en testosteron.  Tenslotte hebben vetten een modulerende invloed op genen: door voldoende gezonde vetten te eten voorkom je mogelijk schadelijke DNA-mutaties.

Ik ben geen fan van het voedingscentrum, maar deze infographic is wel verhelderend.

Volgende keer meer over gezonde vetten.

 

Een vitamine D-tekort?

Hoe weet je of je een Vitamine D-tekort hebt? Eigenlijk alleen door een bloedtest te laten doen via de huisarts. De minimale waarde is 80 nmol/l maar helaas gaan veel huisartsen nog uit van oudere richtlijnen waarbij een waarde van 50 nmol/l nog als “normaal” wordt gezien. Heb je een waarde onder de 40 nmol/l kun je via de huisarts een “stootkuur” Cholecalciferol krijgen. Dit is een vloeibare D3; de meest actieve vorm van Vitamine D.

De Gezondheidsraad adviseert kinderen tot 4 jaar, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 extra vitamine D te slikken. Ook gesluierde vrouwen, mensen die niet dagelijks tussen 11. 00 en 15.00 uur buiten komen of mensen met een getinte huidskleur moeten volgens de Gezondheidsraad extra vitamine D nemen. Dit advies wordt slecht opgevolgd. Zo krijgt ca. 40% van de kinderen tot 4 jaar geen extra vitamine D. Bij kinderen zorgt voldoende Vitamine D ook voor een goede ontwikkeling van de hersenen!

Mijn advies: regelmatig vette vis eten, naar buiten wanneer het maar kan én een supplement nemen. Een volwassene heeft 2000iu per dag nodig als je niet in de zon komt. In de winter zou je van tijd tot tijd onder de zonnebank kunnen gaan (bij een gerenommeerd instituut waar ze er veilig mee omgaan).

Let op: het lichaam is een fantastische “fabriek”!  Maar om goed te kunnen functioneren heeft het veel meer nodig dan een tijdelijke aanvulling van vitamine D (of andere vitamines of mineralen). Als mensen tegen mij zeggen dat ze wel eens iets geprobeerd hebben maar dat het geen verschil maakte ligt dat 9 van de 10 keer eraan dat er niet naar het totaalplaatje wordt gekeken.

Daarom is het zinnig om een goede multivitamine te nemen.  Daarin zitten de juiste verhoudingen vitamines en mineralen om daadwerkelijk iets voor je lijf te betekenen. Indien nodig aangevuld met extra vitamine D3. Dat kan ook voor je kinderen.  Er zijn natuurlijk geen twee versies van jezelf of je kind zodat je uit zou kunnen proberen wat wel of niet werkt.  Maar er is ruim voldoende wetenschappelijk bewijs om dit verhaal te ondersteunen!

Een heel interessant boek dat ik je aan kan raden is “Optimaal gezond zonder medicijnen” van Dr. Rudy Proesmans.