Vitamine B12 is van groot belang voor vegetariërs, veganisten én ouderen

Een B12-tekort: risico op bloedarmoede, hart- en vaatziekten en dementie.

Vegetariërs en veganisten

Het is al veel langer bekend dat vegetariërs en veganisten een verhoogd risico op een B12 tekort hebben.  Vitamine B12 komt namelijk van nature praktisch alleen voor in voeding van dierlijke herkomst (vlees, vis, eieren, melkproducten). Vegetariërs zijn officieel mensen die geen vlees, vis, schaaldieren of gevogelte eten.  Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen eieren, melkproducten (of honing).

Vitamine B12-tekort voorkomen

Vegetariërs die voldoende zuivelproducten gebruiken krijgen in principe genoeg B12 binnen.  Veganisten wordt zondermeer aangeraden vitamine-B12-tabletten te slikken.

Aan kant-en-klaar producten is soms vitamine B12 toegevoegd, zoals aan sojamelk en andere plantaardige dranken.  Marmite (een stroopachtige gistextract pasta), bevat toegevoegde vitamine B12. Ook aan de meeste vleesvervangers is vitamine B12 toegevoegd.

Ouderen en B12-tekort

Veel ouderen hebben last van maag- en darmklachten waardoor vitamine B12 in de maag slechter kan worden verwerkt en daardoor in de darm slechter opgenomen.  Ouderen met een vitamine-B12-gebrek hebben waarschijnlijk kleinere hersenen.  Zij scoren slechter op cognitieve testen dan leeftijdsgenoten zonder een vitamine-B12-tekort en lijken een grotere kans te hebben om dementie te ontwikkelen.

Ouderen kunnen ook supplementen gebruiken, maar ouderen met opnamestoornissen kunnen ook vitamine-B12-injecties krijgen.

Nog veel meer over vitamine B12


bronnen

Watanabe F1, Yabuta Y, Tanioka Y, Bito T. Biologically active vitamin B12 compounds in foods for preventing deficiency among vegetarians and elderly subjects. J Agric Food Chem. 2013 Jul 17;61(28):6769-75. doi: 10.1021/jf401545z. Epub 2013 Jul 2.

C.C. Tangney, PhD, N.T. Aggarwal, MD, H. Li, MS, R.S. Wilson, PhD, C. DeCarli, MD, D.A. Evans, MD and M.C. Morris, ScD. Vitamin B12, cognition, and brain MRI measures – A cross-sectional examination. Neurology. September 27, 2011 vol. 77 no. 13 1276-1282. doi: 10.1212/WNL.0b013e3182315a33