De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme; iedereen heeft er wel van gehoord, maar wat is het eigenlijk?

Nederlandse huisartsen zien jaarlijks bijna 100.000 mensen met een tekenbeet.  Minstens een kwart tot de helft van de tekenpopulatie is besmet met de Borrelia burgdorferi-bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.  Daarnaast kunnen teken nog andere ziekteverwekkers bij zich dragen: parasieten, virussen en andere bacteriën.  Er zijn ongetwijfeld veel meer slachtoffers van een tekenbeet zijn die niet naar de huisarts gaan.

Per jaar komen er zo’n 2.000 Lymepatiënten bij.  De ziekte wordt regelmatig niet onderkend omdat de klachten zeker in het begin nogal vaag kunnen zijn. Van de jaarlijks ruim 25.000 patiënten in Nederland geneest het grootste gedeelte, maar ongeveer 10% krijgt langdurige klachten.  Denk bijvoorbeeld aan hevige vermoeidheid, pijn door het hele lichaam, gewrichtsklachten en concentratiestoornissen.  Het hele immuunsysteem verzwakt, waardoor je ook vatbaarder bent voor allerlei infecties.  De behandeling bestaat uit anti-biotica.

Het kan iedereen overkomen!  In Nederland en Europa neemt het aantal teken toe, maar in sommige gebieden is het erger dan elders.  Tijdens een wandeling of kamperen in de natuur kun je het beste voorzorgsmaatregelen nemen: dichte schoenen aan met sokken, lange mouwen en een lange broek waarvan de pijpen in de sokken gestopt kunnen worden.

Blijf liever op de paden dan door het bos of veld te gaan struinen.  Steeds meer mensen worden ook in de eigen tuin gebeten door teken, of krijgen tekenbeten door teken die met hun huisdier “meeliften”.
Jezelf en je kinderen nauwkeurig controleren op teken is de beste manier om klachten voor te blijven.  Lang niet iedere teek is dus besmet, maar als er een “rode kring” ontstaat rondom de beet moet je zeker de huisarts waarschuwen.

Teken zijn er in allerlei soorten en maten

Ze gaan graag in huidplooien, liezen, achter de oren, tussen tenen en vingers, in het haar zitten.  Gebruik áltijd een tekentang of -pincet om ze te verwijderen en ga niet aan de slag met andere methodes of huismiddeltjes.  En bij twijfel: naar de huisarts!

kijk ook eens op: tekenradar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat