Hoe weet je of je een Vitamine D-tekort hebt? Eigenlijk alleen door een bloedtest te laten doen via de huisarts. De minimale waarde is 80 nmol/l maar helaas gaan veel huisartsen nog uit van oudere richtlijnen waarbij een waarde van 50 nmol/l nog als “normaal” wordt gezien. Heb je een waarde onder de 40 nmol/l kun je via de huisarts een “stootkuur” Cholecalciferol krijgen. Dit is een vloeibare D3; de meest actieve vorm van Vitamine D.
De Gezondheidsraad adviseert kinderen tot 4 jaar, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 extra vitamine D te slikken. Ook gesluierde vrouwen, mensen die niet dagelijks tussen 11. 00 en 15.00 uur buiten komen of mensen met een getinte huidskleur moeten volgens de Gezondheidsraad extra vitamine D nemen. Dit advies wordt slecht opgevolgd. Zo krijgt ca. 40% van de kinderen tot 4 jaar geen extra vitamine D. Bij kinderen zorgt voldoende Vitamine D ook voor een goede ontwikkeling van de hersenen!
Mijn advies: regelmatig vette vis eten, naar buiten wanneer het maar kan én een supplement nemen. Een volwassene heeft 2000iu per dag nodig als je niet in de zon komt. In de winter zou je van tijd tot tijd onder de zonnebank kunnen gaan (bij een gerenommeerd instituut waar ze er veilig mee omgaan).
Let op: het lichaam is een fantastische “fabriek”! Maar om goed te kunnen functioneren heeft het veel meer nodig dan een tijdelijke aanvulling van vitamine D (of andere vitamines of mineralen). Als mensen tegen mij zeggen dat ze wel eens iets geprobeerd hebben maar dat het geen verschil maakte ligt dat 9 van de 10 keer eraan dat er niet naar het totaalplaatje wordt gekeken.
Daarom is het zinnig om een goede multivitamine te nemen. Daarin zitten de juiste verhoudingen vitamines en mineralen om daadwerkelijk iets voor je lijf te betekenen. Indien nodig aangevuld met extra vitamine D3. Dat kan ook voor je kinderen. Er zijn natuurlijk geen twee versies van jezelf of je kind zodat je uit zou kunnen proberen wat wel of niet werkt. Maar er is ruim voldoende wetenschappelijk bewijs om dit verhaal te ondersteunen!
Een heel interessant boek dat ik je aan kan raden is “Optimaal gezond zonder medicijnen” van Dr. Rudy Proesmans.