Vermoeid door Vitamine D-tekort?

We hebben een paar mooie dagen gehad, maar nu is het echt herfst. Vandaag wil ik daarom aandacht besteden aan Vitamine D; een vetoplosbare vitamine.

De volgende symptomen wijzen op een tekort: vermoeidheid, lusteloosheid, verminderde weerstand waardoor je snel een verkoudheidje oppikt, spierpijn zonder oorzaak, krampen. Vrij algemene klachten dus, waardoor de relatie met een Vitamine D tekort niet altijd wordt gelegd. Maar de gevolgen op de langere termijn zijn ernstiger: osteoporose, obesitas (!), allergieën, infecties, ziekte van Crohn en zelfs hartfalen worden in verband gebracht met een tekort.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en het is van invloed op de weerstand en de werking van spieren. Het wordt onder invloed van zonlicht in de blote huid aangemaakt – de beste vorm!
Probleem is dat de zon in Nederland alleen van april tot oktober tussen 11 en 15 uur voldoende krachtig schijnt voor die aanmaak. Dat zijn nu net de tijden dat geadviseerd wordt om uit de zon te blijven en je goed in te smeren. Vitamine D zit ook in voeding. Vooral vette vis zoals zalm, haring en makreel; eieren en paddenstoelen bevatten aardig wat vitamine D.

Van een bevriende verloskundige hoorde ik dat álle vrouwen die in haar praktijk op vitamine D geprikt worden een tekort hebben. Ben je zwanger heb je bovendien extra vitamine D nodig omdat je kindje “voorrang” krijgt en jouw voorraad gebruikt. Begin je dus al aan de zwangerschap met een tekort, is jouw vitamine D status uitgeput aan het einde van de zwangerschap. En dan is het heel lastig om alleen met gezond eten of in de zon komen dit weer op te bouwen.

Volgende keer meer over Vitamine D!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat