Vegan of vegetarisch? Hoe gezond is dat eigenlijk?

Van oorsprong zijn wij mensen omnivoren – alleseters. Ons maag- darmstelsel is geschikt voor zowel plantaardig als dierlijk voedsel. De laatste tijd zie ik in de praktijk meer en meer mensen die minder vlees en/of vis willen eten (flexitariërs). Of die erover denken om vlees of vis helemaal te schrappen uit hun dieet (vegetariërs). En mogelijk zelfs alle dierlijke producten (boter, honing, zuivel, gelatine) te mijden (veganisten). 

De vraag die dan gesteld wordt is : Hoe gezond is dat? Kunnen wij daardoor vitaminetekorten krijgen? Of de kinderen een groeiachterstand oplopen?

Afwisseling voor de flexitariër

Als je als flexitariër van een paar keer per week aardappelen, groente, vlees of vis gaat naar aardappelen, groente, vleesvervanger zul je niet snel tekorten krijgen. Aan vleesvervangers worden meestal vitamines zoals B12, A, D en mineralen als ijzer, zink toegevoegd. Kortom, een flexitariër zal niet snel iets tekort komen.

B12 is een belangrijke vitamine voor je energiehuishouding en metabolisme.

Vegetariërs eten naar verhouding meer groente en fruit. Dat is bewezen beter voor de gezondheid, ook voor je darmen. Minder dierlijke vetten zorgt waarschijnlijk ook voor een betere Omega 3 – Omega 6 balans. Dat vermindert de kans op hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterolgehalte. Om aan de eiwitbehoefte te voldoen dien je méér te eten om dezelfde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Eieren zijn een uitstekende eiwitbron. Daarnaast eet je waarschijnlijk ook meer peulvruchten, noten en granen. Dat levert naast eiwitten relatief veel koolhydraten, vezels, gezonde vetten en verschillende vitaminen en mineralen. Wanneer je bij iedere maaltijd fruit of groente neemt, krijg je voldoende vitamine C binnen. Dat is belangrijk omdat daarmee ook ijzer beter opgenomen wordt. Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijke producten en is heel belangrijk voor onze gezondheid en energieniveau.

Een vegetariër zou ik in ieder geval een goede vitamine B12 aanraden. Dat is een vorm die biologisch goed opneembaar is: methylcobalamine of adenosylcobalamine. Heel gunstig is ook een combinatie van die twee. B12 dien je als zuigtablet te nemen om het optimaal op te kunnen nemen.

Eet je ook geen zuivel, eieren en boter en andere dierlijke producten zoals honing, ben je veganist. Veganisten krijgen vaak te weinig calcium, vitamine D3 en een te laag gehalte aan vitamine B12 binnen. Het kan lastig zijn om voldoende gezonde vetten te eten. In dat geval adviseer ik om een goede multivitamine te nemen, geschikt voor veganisten. Let erop dat er bovengenoemde vormen van B12 inzitten en voldoende vitamine D3. Je kunt dan ook denken aan een algenolie capsule voor de Omega 3 behoefte.

Een veganistische maaltijd

Wil je advies of meer weten over gezonde voeding in jouw persoonlijke situatie of voor jouw kinderen? Neem gerust contact met mij op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat