Zoals in het vorige bericht al vermeld: behalve transvetten zijn er eigenlijk geen echt slechte of goede vetten. We hebben ze allemaal nodig, in de juiste verhouding. En daar gaat het nogal eens mis. Door onze levensstijl krijgen we een overmaat aan Omega-6 vetzuren binnen en te weinig Omega-3 vetzuren. Dat wordt in verband gebracht met hart- en vaatziektes, artritis en andere ontstekingsreacties zoals reuma, hersenbloedingen, depressies, ADHD en zelfs kanker.
Transvetten
Transvetten zijn onverzadigde vetten die ontstaan door chemische processen in de fabriek. Hierbij worden deze onverzadigde vetten (zoals plantaardige oliën) hard gemaakt. Dit proces heet hydrogeneren. Transvetten kunnen in koek, industrieel gebak, fastfood, chips, crackers, croissants, margarine, goedkopere chocolade en zoute snacks zitten. Fabrikanten hoeven op het etiket niet aan te geven dat er transvetten in hun product zitten. Je kunt het herkennen als er bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’ staat. De hoeveelheid transvet kun je hier niet uithalen.
Omega-3
Omega 3 lijkt een toverwoord. In de supermarkt is aan veel producten omega-3 toegevoegd. Dit is eerder een marketinghype dan een gezondheidsclaim. Omega-3 en omega-6 vetzuren zorgen voor de aanmaak van prostaglandides: hormoonachtige stoffen die van groot belang zijn voor de werking van alle organen en cellen in je lichaam. Er zijn ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende prostaglandides. Een teveel aan omega-6 vetten werkt ontstekingsbevorderend. De verhouding omega-6 en omega-3 vetten in onze voeding is over het algemeen uit balans. Die zou idealiter 4:1 zijn, maar bij veel mensen is het bijvoorbeeld 16:1 of nog hoger.
De beste bron van Omega-3 vetzuren is vette vis zoals haring, makreel en zalm. Het zit ook in avocado, munt, spinazie, walnoten, lijnzaad, peulvruchten, postelijn, walnootolie & lijnzaadolie (beide niet verhitten).
Omega-6 vetzuren krijgen we over het algemeen meer dan voldoende binnen via onze voeding. Het zit o.a. in zonnebloemolie, maisolie, arachide-olie (pinda-olie), sojaolie, halvarine en margarine. Daardoor dus ook in alle producten die daarmee zijn klaargemaakt.
Ben je benieuwd wat jouw Omega-6:Omega-3 ratio is? En hoe je die eventueel gunstig kunt beïnvloeden? Neem gerust contact op om meer te horen over de mogelijkheden.