Is het nuttig om volgend jaar een aanvullende zorgverzekering te nemen?

Keuzestress!

Het is december; dé tijd voor zorgverzekeraars om klanten te bewegen over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dure campagnes op tv, in de kranten en andere media om jou ervan te overtuigen dat je bij juist die zorgverzekeraar beter en goedkoper af zult zijn.

Zorgverzekeraars

Er zijn eigenlijk maar een aantal hoofdverzekeraars, waar andere verzekeringsvormen onder vallen. Op het plaatje zie je een overzicht. Je denkt dat je bij een jonge, hippe verzekeraar zit, maar in feite valt die gewoon onder de oude vertrouwde grote zorgverzekeraar. Voor de basisverzekering waaruit de huisarts, veel medicatie en een ziekenhuisopname of ambulancevervoer betaald worden, zijn er weinig grote verschillen. Die verschillen zijn er wel in de aanvullende verzekeringen die je af kunt sluiten. De meeste grote zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen gedeeltelijk. Dat wil niet zeggen dat de verzekeringen die daaronder vallen dat ook doen. Achmea vergoedt de behandelingen, maar Prolife of Interpolis niet; Menzis vergoedt wel, maar HEMA en PMA doen dat niet. Ook Ditzo vergoedt de behandelingen niet. Zij bieden niet eens alternatieve geneeswijzen aan.

Welke verzekering gaat het worden?

Het gaat om twee dingen die je kunt checken als je de behandelingen vergoed wilt krijgen.
De beroepsvereniging moet erkend zijn: CATlevel 5 therapeut

De behandelcodes moeten geaccepteerd worden:
24002 Kinesiologie en 24513 lichaamsgerichte psychotherapie

Ben je nu tevreden over je zorgverzekering? Check dan in ieder geval de kleine lettertjes, want vaak verandert er iets in het pakket! Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Het blijft een individuele rekensom of je er goed aan doet een aanvullende verzekering af te sluiten.

Een rekenvoorbeeld: Een aanvullende verzekering van CZ kost 22,75 per maand. Je “krijgt” dan ook veel andere dingen, zoals korting op een bril of hoortoestel, vergoeding voor anticonceptie en fysiotherapie. Heb je dat nodig?! Of gaat het je alleen om de alternatieve geneeswijzen waarvoor je € 350 per jaar terug krijgt.
Stel je komt 7 keer in mijn praktijk, maakt niet uit voor welke klachten.
Je betaalt dan 75 voor de intake en daarna 6*52,50 = € 390 in totaal.
Mooi, denk je dan, ik hoef zelf maar € 40 te betalen want ik krijg € 350 per jaar vergoed.
CZ vergoedt echter € 40 per consult.
Nieuwe rekensom: je krijgt 7*40 = €280 vergoed.
Daarvoor betaal je zelf 12 * 22,75 = € 273 per jaar en krijgt dus € 7 vergoed!

Tenzij je ook andere vergoedingen uit het pakket gaat gebruiken betaal je de behandelingen in mijn praktijk nagenoeg helemaal uit eigen portemonnee.

Wanneer je weet dat je ieder jaar wel fysiotherapie of andere zaken nodig hebt wordt het een nieuwe rekensom die voor iedereen anders uit kan pakken. In mijn optiek: als je zeker weet dat je die extra zaken ook echt gaat gebruiken is het handig om je daarvoor te verzekeren. Gaat het alleen om de alternatieve geneeswijzen, is het eigenlijk gunstiger om de premie in je zak te houden en de behandelingen zelf te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat