Chronische stress
Chronische stress is slecht voor ons brein. Het tast het geheugen aan en maakt ons labieler en emotioneler. Daarnaast is het de reden dat we niet meer goed kunnen plannen en beslissen. Bovendien vergroot chronische stress de kans op een burn out of zelfs depressie. Het lijkt er bovendien op dat het de kans op dementie vergroot. En stress bij jonge kinderen lijkt op latere leeftijd ook voor allerlei gezondheidsproblemen te zorgen.
Is er ook gezonde stress?
Stress is niet per definitie ongezond. Een normale stressreactie is juist goed voor ons. Er worden hormonen aangemaakt die ons alerter maken. Daardoor lijken we in vergelijkbare situaties beter te reageren. Bij een gezonde, acute stresssituatie, zorgt het brein er zelf voor dat de piek aan stresshormonen ook weer naar beneden gaat.
Maar als er continu prikkels komen kan het brein die stresshormonen niet meer tot rust brengen. Dan is er sprake van chronische stress.
Welke prikkels veroorzaken stress?
Dat zijn niet alleen ingrijpende gebeurtenissen zoals
een ziekte, een sterfgeval in de familie of een scheiding. Vooral ook omgevingsfactoren spelen een rol. Denk bijvoorbeeld aan opgroeien in (relatieve) armoede; kinderen die zich verwaarloosd voelen. Het leven in de grote stad, met herrie en vervuiling. Wat te denken van constante prikkels van Social Media of jongeren die de halve nacht gamen? Ook werken in een omgeving waar je niet gewaardeerd wordt, slecht slapen en eenzaamheid spelen een rol.
Last but not least: te veel of ongezond eten en/of drinken, en te weinig bewegen.
Stress de baas
Er is heel eenvoudige manier om te ontstressen. De beste sleutel is: bewegen! Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat mensen die 3 x per week zo’n 45 minuten flink doorwandelen na 3 maanden veel minder stresshormonen in hun lijf hebben. Daarnaast verbetert bewegen het geheugen en worden door lichaamsbeweging allerlei groeistoffen aangemaakt. Ook de gezondheid van hart en bloedvaten verbetert.
Wat kun je zelf doen?
We kunnen meer bewegen, gezonder eten en voldoende slapen.
Bouw bewegen in je leven in. Ga eens lopen in plaats van met de auto, of ga met de fiets. Maak na het eten een ommetje, of ga voor het ontbijt het huis eens stofzuigen. Neem de trap in plaats van de lift, al is het maar één verdieping. Eet je lunch niet achter je pc of met de smartphone onder handbereik, maar ga even naar buiten.
Beperk het aantal keren dat je een gemaksmaaltijd gebruikt.
De meeste mensen slapen te kort: 7 á 8 uur is eigenlijk nodig om echt te herstellen.
Ook mindfulness kan helpen om het brein te helpen ontstressen.
Neem de tijd om met kleine stappen verandering in je leven aan te brengen. Het kost tijd, maar je zult je er beter bij voelen. En: voorkomen is beter dan genezen! Mensen die ooit een burn out hebben gehad weten dat het maanden en zelfs jaren kan duren voor je je weer helemaal fit voelt en geen last meer hebt van bijvoorbeeld vergeetachtigheid.
Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met me op.