Overstappen naar een andere zorgverzekering?

In de maand december worden we weer overspoeld met reclames van zorgverzekeraars die ons proberen te verleiden om over te stappen.  Dit jaarlijkse circus kost ca. 34 miljoen per jaar!  Geld dat in mijn optiek beter ergens anders aan besteed kan worden.

Op de site van de BATC staat een overzicht van zorgverzekeraars in Nederland.   Hier kun je zien welke verzekeringen allemaal onder de zogenaamde grote 4 hangen:  Achmea, CZ, VGZ en Menzis.  Daarnaast is er nog een aantal kleinere spelers zoals DSW.  Alles wat onder VGZ valt vergoedt de behandelingen van de BATC niet, evenals DSW, Pro-Life en ‘Zorg en Zekerheid’.

Hoe kies je een goede zorgverzekering voor jouw situatie?

Allereerst waarschijnlijk door naar de kosten te kijken.  Maar een goedkopere maandpremie kan tot gevolg hebben dat je bijvoorbeeld niet zelf kunt kiezen naar welk ziekenhuis je wilt gaan.  Dat wordt dus voorwaarden lezen!  In de basisverzekering wordt een aantal dingen gewoon vergoed zonder dat je daarvoor eigen risico betaalt.  Dat geldt bijvoorbeeld voor bezoek aan de huisarts.  Ook als je aanvullend verzekerd bent voor tandarts of alternatieve geneeswijzen gaat een bezoekje aan tandarts of therapeut niet van het eigen risico af.

Het eigen risico is volgend jaar € 385.   Zorgverzekeraars bieden korting op het maandbedrag als je dat eigen risico vrijwillig verhoogt.  Maar beland je onverhoopt bijvoorbeeld in het ziekenhuis, dien je het verhoogde eigen risico meteen zelf te betalen.  Als je daar een spaarpotje voor hebt kan het dus gunstig zijn om het eigen risico te verhogen.

Een aanvullende verzekering voor tandarts is voor de meeste mensen eigenlijk overbodig.  Wanneer je alleen een halfjaarlijkse controle hebt en bijna nooit extra zorg nodig hebt, is de premie duurder dan de kosten die je jaarlijks hebt.  Ook voor steunzolen of een bril is de premie van de aanvullende verzekering vaak hoger dan de vergoeding die je uiteindelijk krijgt.  Voor de consulten bij mij in de praktijk is het nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten voor alternatieve geneeswijzen.

De meeste verzekeringen bieden tegenwoordig handige service als online declareren, via een app, een second opinion, wachtlijstbemiddeling, etc.

Er zijn veel sites waar je zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken.  Deze zijn soms gesponsord en laten dan alleen de verzekeringen van de sponsors zien.  Zorgkiezer.nl en zorgverzekeringwijzer.nl zijn onafhankelijke sites.

Succes met kiezen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat