Vit K2 en Covid19

In mijn omgeving hebben afgelopen jaar zeker 5 mensen een nieuwe heup gekregen. Mensen die nog niet eens 60 zijn of begin 60, mannen en vrouwen. Oorzaken zijn heel divers; van een val met de fiets, familiaire osteoporose tot behandeling met chemo’s in eerdere jaren. Ik heb al eens geschreven over het belang van Vitamine D3 en K2 om osteoporose te voorkomen. Samen met vitamine D3 is K2 namelijk ontzettend belangrijk voor onze calciumhuishouding.

Wat heeft het te maken met Covid19 zul je je afvragen. K2 en D3 zijn fundamentele vitamines voor bloedstollingsfactoren. K2 gaat de zogenaamde calcificatie van bloedvaten tegen, oftewel: aderverkalking. Het zorgt ervoor dat de calcium daar komt waar het nodig is: in de botten en tanden bijvoorbeeld. Bij een tekort aan vitamine K kan ons lichaam de stollingsfactoren niet aanmaken die nodig zijn voor een gezonde bloedstolling. Gecombineerd met “aderverkalking” zijn de bloedvaten minder soepel. Daardoor kunnen bloedvaten, ook naar de longen, “verstopt” raken. Verstoppingen in bloedbanen naar de longen zijn gelinkt aan de benauwdheid die mensen ervaren bij Covid-19.  En de meest voorkomende complicaties bij Covid-19 zijn longembolieën.

Onderzoekers van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) hebben het verband tussen het Covid-19 en vitamine K onderzocht. Coronapatiënten die met lage zuurstofconcentraties werden opgenomen bleken een veel lager vitamine K-gehalte te hebben dan de controlegroep. Ook bleken patiënten die overleden aan COVID-19, of moesten worden beademend op de ICU, een veel ernstiger vitamine K tekort te hebben dan degenen die met mildere klachten werden opgenomen in het ziekenhuis. Verder onderzoek is nodig om te zeggen of de inname van vitamine K gunstig is voor coronapatiënten.

Toch zou je de voorzichtige conclusie mogen trekken dat de inname van Vitamine D3 en K2 een gezond cardiovasculair systeem ondersteunt. Daardoor kan niet alleen osteoporose mogelijk voorkomen worden. Het zou een bijdrage kunnen leveren om beter door een Covid-19 besmetting te komen.

https://www.sohf.nl/nieuws/vitamine-k-lijkt-rol-te-hebben-corona-verloop#k2-4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat